In zakaj ta blog?

Minilo je kar nekaj časa od mojega prvega pisanja in sedaj lahko rečem, da ni vrnitve nazaj.
 
Lahko rečem, da sem s prehrano in tudi v filozofiji postala privržena življenju, miru in sočutju, ZA VSE!
 
Z vsakim dnem, mesecem se je zavest o pravilnosti take prehrane in tudi načina življena, krepila. Podučila sem se o načinih pridelave "hrane" in sedaj z gotovostjo trdim, da je za mene edini in absolutno najbolj zdrav (fizično in vsesplošno) način prehrane in življenja, VEGAN!
 
O vsem že glasno spregovorim in čeprav se je pot pričela s prehrano, se sedaj način razmišljanja odraža tudi že v vsakdanjem življenju.
 
Hvaležna sem za to in menim, da sem si podarila največje darilo.
 
Želim vam vse dobro, peace for all!
 
 
 
_______________________________________________
Naj bo vege, preprosto in s tem bogato.

To leto se je že pričelo tako, da so se spremebe kar vrstile ena za drugo. Ne morem reči, da so me presenetile, saj sem bila nanje pripravljena. Lahko bi rekla sem nanje upala in jih potiho pričakovala.
 
Počasi počasi se želim navaditi na vegansko prehrano. Nikakor pa se ne bi označevala z veganko, vendar vse kar se dogaja v današnjih industrijah s pridelavo hrane, se me zelo dotakne. In še enkrat, nimam etikete vegan ali kakršne koli... samo zabavno mi je preizkušati nove reči in med drugim uživati v dobrih okusih, predvsem pa mi je v največje zadovoljstvo počutje, ki sledi.

Ko sem pričela razmišljati o tej ideji, sem se seveda posvetila prehranski vrednosti takega načina prehranjevanja. Presenetilo me je nemalo dejstev.

In sem poskusila.
Prva sprememba je bila sicer precejšnja izguba teže, pa nič ne de.
Druga, ki pa je na mene najbolje vplivala pa je izjemno dobro počutje, psihično.
Tretja za mene najpomembnejša pa je zmanjšanje bolečin, ki me pestijo zadnjih deset let.

Namen tega dnevnika je predvsem raziskovanje in preizkušanje hrane, ki je vegan, kar pa je najbolj pomembno je finančni vidik. Velikokrat sem želela po kakšnem receptu pripraviti sladice, vendar zaradi cenovnega ranga sestavin, me je ideja hitro minila. Nato pa sem si dejala, zakaj ne bi poskusila z manj eksotičnimi živili. In sem in deluje. Torej tudi z navadnim oljem se dobro shaja :)

Potem pa je tu še moja draga prijateljica Alenka. In ta blog v bistvu posvečam njej saj me je spodbudila in navdihnila za to idejo. Ne z besedami, naj to storim, vendar z neskončnim seznamom vprašanj. Tako bo imela lepo vse napisano na enem mestu, a ne Alenka. ;)


Precej pomembno je tudi, da najdemo ponudnike ugodnih artiklov. Npr. moko jaz kupujem v mlinu, prav tako polento, ovseni rižek, kaše ipd.
Iz ovsenega rižka pripravljam ovseno mleko, strošek doma pripravljenega mleka je minimalen v primerjavi s kupljenim. Okus? Izjemno dober.

Polenta meni odlična priloga ali samostojna jed. Pripravljam in uporabljam jo veliko, saj sem polentonjam :)

Potem so tu še ostala živila npr. sojino mleko, olja, rjav sladkor… za vse imam določeno kje kupujem kaj. Prav tako sadje in zelenjavo. In ko se temu posvetiš, ugotoviš, da lahko zelo dobro ješ in to za ugodno ceno, celo zelo poceni.

Ob vsakdanjih obrokih pripravim tudi sladice in prigrizke, pripravljam pa se tudi »na zimo« - OZIMNICA

Zaradi cenovnega razpona se ne poslužujem eko in bio sestavin. Pa tudi kdo jamči, da je to res kar piše. Pač kupujem cenovno ugodne artike, ki zadoščajo mojim željam.

Pri 40 grem pisati blog. Vendar sem doma in imam čas, nekaj moram početi. To bo sicer bolj za mene, da bom imela lepo na mestu shranjeno vse.

Predlogi so več kot dobrodošli.



Komentarji

  1. Odlična ideja, uživaj v pripravah in jaz bom uživala v tvojih objavah!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Renata najlepša hvala :) in sej veš jaz za šporgetom, največje veselje :D

      Izbriši
  2. Joj, Jasmina, vse pohvale! Super ideja in odlična izvedba. Sicer nisem veganka, sem pa dvajset let vegetarijanka in se že prav veselim, da bom lahko sprobala te slastne recepte. Hvala za tole :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Jaz se tudi ne morem označevati za veganko. Zagotovo bo kje še kakšen med, absolutno pa vosek v domačih kremah, ki jih pripravljam. Opišem tudi te "recepte" :) Želim le približati preprosto prehrano, ker sem mnenja, da smo s tempom življenja malo izgubili domišljijo :)

      Izbriši
  3. Super ideja, čimveč vegi blogov - vabljena, da si pogledaš tudi najinega ;)

    http://vedskakuharija.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala, že poznam http://vedskakuharija.blogspot.com/ odkar sem na FB v skupinah s "čisto" hrano :) Lahko se dodoamo na strani da se spremljamo in povežemo :) čim več tega, da čim bolj osveščamo, tem bolje! Moja hrana je sicer zelo zelo preprosta, vsak ima drugačen okus, ker prav in potem vsak nekaj najde za sebe. Jaz sem odraščala kot goszdni joža se je to v meni zakoreninilo :) Viva La Vida! Saj vaju lahko dodoam v spremljanje je tako? LP

    OdgovoriIzbriši
  5. Evo sem vaju dodala, v Spledni dnevniki, ki jih spremljam, dajmo širiti dobro energijo :)

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Vesela bom vseh predlogov in novih idej.